Türkiye’nin Silene L. Cinsi (Caryophyilaceae) Brachypodae (Boiss.) Chovvdhuri Seksiyonuna Ait Taksonların Polen Morfolojisi ve Anatomisi

Semra KILIÇ, Hasan ÖZÇELİK

Öz


Silene cinsi Brachypodae seksiyonuna ait taksonların polen morfolojisi ve anatomisi çalışıldı. Polen morfolojisi ışık mikroskobu (LM) ve Taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak incelendi ve taksonların sınıflandırmaları elde edilen palinolojik karakterlerin ışığında tartışıldı. İncelenen tüm taksonlar periporat (8-30 por) ve prolat-sferoidal, yapısı tektat. Ekzin ornemantasyonu granüllüden kabaca scabrat-punkat ve belirgin, küçük retikulat. Tüm sonuçlarla ilgili istatiksel değerlendirme Duncan’s multiple range testi SPSS kullanılarak yapıldı, incelenen tüm taksonların akrabalık dereceleri belirlendi. Türler arasındaki farklılıklar tartışıldı ve palinolojik karakterler temel alınarak Brachypodae seksiyonu için tayin anahtarı hazırlandı.

Mikrotom yardımıyla gövde ve yaprakların enine kesitlerini içeren (8-10 pm) tüm anatomik kesitler safranin-fast gren ile boyandı ve taksonomik açıdan önemli görülen kısımlar belirlendi, incelenen tüm taksonlarda gövde korteksi parenkima hücrelerinden oluşur. Yapraklar bifasiyal. amfistomatik ve mezofilde irili ufaklı druz kristalleri mevcut.


Anahtar Kelimeler


Silene; Polen morfolojisi; Anatomi; Sistematik; SEM

Tam Metin:

PDF

Madde Ölçümleri

Ölçüm Çağırılıyor ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.