Ticari Yoğurt Örneklerinden Canlı Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonu ve Sayımı

Yusuf DURAK, Ahmet Uysal, Mustafa Onur ALADAĞ, Duygu AKIN

Öz


Bu çalışmada, marketlerde satılan çeşitli markalara ait yoğurt örneklerinin canlı laktik asit bakteri yoğunluğu yönünden kalitesi araştırıldı. Yoğurt örnekleri satın alındı ve laktik asit bakterilerinin izolasyonu ve sayımı yapıldı. Yoğurt kültürü bakterilerinden Streptococcus salivarius subsp. thermophilus’ un sayımında Terzaghi ve Sandine (1975), tarafından açıklanan M17 agar (Oxoid) kullanıldı. Ekilen plaklar 37oC’de 48 saat inkübe edildi ve sayımlar koloni oluşturan birim (kob)/g olarak belirtildi. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus’un sayımında ise de Man Rogosa Sharp Agar (MRS agar, Oxoid) kullanıldı. Ekilen plaklar 37oC’de 72 saat inkübe edildi ve sayımlar kob/g olarak belirtildi. İzole edilen kolonilerin mikroskobik ve makroskobik incelemeleri yapıldı.

Yoğurt örneklerinin 1 gramındaki laktik streptokokların sayısı en düşük 106 ve en yüksek 108 kob olarak sayıldı. Laktobasillerin 1 g yoğurttaki kob sayıları en düşük 105 ve en yüksek 108 olarak belirlendi. Yoğurt kültürünü oluşturan bu bakterilerin birbirine oranının 1/1 oranına yakın olduğu görüldü. Dört yoğurt markasında, bir hafta ara ile yeniden alınan ve incelenen örneklerde yapılan iki sayımda da laktobasillere rastlanmadı. Bu marka yoğurt örneklerindeki laktobasillerin inhibe olması nedeni ile yoğurt standardına uygun olmadıkları, diğer örneklerde belirlenen toplam canlı laktik asit bakteri sayılarının ise yoğurt standartlarındaki sayılara yakın değerde olduğu sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler


Ticari Yoğurtlar; Laktik Asit Bakterileri; Yoğurt Kalitesi; Bakteri sayımı

Tam Metin:

Uzak PDF

Referanslar


Anonim. (2001). Türk Gıda Kodeksi. T.C. Resmi Gazete. Ankara.

Anonim.(1989). Yoğurt. T.S. 1330. T.S.E. Ankara.

Anonymous (1982). The Oxoid Manual. Fifth Edition.Published by OXOID Limited. Wade Road, Basingstoke, England.

Durak Y, Keleş F, Uysal A, Aladağ MO (2008). Konya yöresi taze ev yapımı yoğurtların mikrobiyolojik özelliklerinin araştırılması. Selçuk Üniv.Ziraat Fak.Dergisi. 22(44): 113-117.

Güven A, Güven A, Kamiloğlu NN (2004). Kefirin lipid peroksidasyonuna etkilerinin araştırılması. Kafkas Üniv.Vet.Fak.Derg. 10(2):165-169.

Konar A. (1998). Süt Teknolojisi. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Ofset Atölyesi. Adana.

Şireli UT, Özdemir H (1998). Ankara’da tüketime sunulan meyveli yoğurtların mikrobiyolojik kalitesi. Ankara Üniv. Vet. Fak. Derg. 45: 287-293.

Tekinşen OC, Atasever M, Keleş A, Tekinşen KK (2002). Süt, Yoğurt, Tereyağı, Peynir Üretim-Kontrol. Selçuk Üniv. Basımevi. Konya.

Terzaghi BE, Sandine WE (1975). Improved medium for lactic streptococci and their bacteriophages. Applied Microbiology 29(6): 807-813.


Madde Ölçümleri

Ölçüm Çağırılıyor ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.